Katolisen uskon kulmakiviä ovat uskontunnustus, Raamattu, Katekismus, sakramentit, liturgia ja rukoukset. Kerromme näistä kulmakivistä seuraavaksi lyhyesti.
Uskontunnustus
Katolilaisen uskon kaksi päätotuutta ovat usko jumalan ykseyteen sekä kolminaisuuteen ja usko Jeesuksen lihaksitulemiseen, kärsimykseen, kuolemaan ja ylösnousemukseen. Uskon kultainen sääntö löytyy Matteuksen evankeliumista ja se sisältää ajatuksen siitä, että kaikkia ihmisiä tulee kohdella siten, kuin toivoisi itseään kohdeltavan. Kultainen sääntö kuuluu:”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”.
Rakkauden kaksoiskäsky puolestaan käsittelee ihmisen rakkautta sekä jumalaa, lähimmäisiä että ihmistä itseään kohtaan. Rakkauden kaksoiskäsky kuuluu seuraavasti:”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko mielestäsi. Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi”. Kolmena jumalallisena hyveenä pidetään uskoa, toivoa ja rakkautta ja neljänä päähyveenä ymmärtäväisyyttä eli harkitsevuutta, oikeudenmukaisuutta eli oikeamielisyyttä, urhoollisuutta eli mielenlujuutta sekä kohtuullisuutta eli maltillisuutta.
Seitsemän Pyhän Hengen lahjaa ovat katolisen uskon mukaan viisaus, ymmärrys, neuvo, voima, tieto, hurskaus sekä jumalanpelko ja kaksitoista Pyhän Hengen hedelmää rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, pitkämielisyys, lempeys, uskollisuus, vaatimattomuus, itsehillintä sekä siveys. Seitsemän ruumiillista laupeudentyötä ovat katolisen uskon mukaan seuraavat: nälkäisten ruokkiminen, janoisten juottaminen, kodittomien majoittaminen, alastomien vaatettaminen, sairaiden luona käyminen, vankien luona käyminen sekä kuolleiden hautaaminen. Hengellisiä laupeudentöitä katolisen uskon mukaan ovat seuraavat: opettaminen, neuvominen, lohduttaminen, rohkaiseminen parannukseen, anteeksi antaminen, kärsivällinen kestäminen sekä rukoileminen elävien ja kuolleiden puolesta. Tärkeimpinä hyvinä tekoina pidetään almujen antamista, rukousta ja paastoa. Seitsemän pääsyntiä ovat katolisen uskon mukaan ylpeys, ahneus, kateus, viha, siveettömyys, nautinnonhalu sekä laiskuus tai kyllästyneisyys.
Tärkeät kymmenen käskyä sisältävät muunmuassa ajatuksen siitä, ettei ole olemassa muuta jumalaa kuin jumala ja ettei jumalan nimeä saa käyttää väärin. Kolmannessa käskyssä muistutetaan Herran päivän pyhittämisestä ja neljännessä käskyssä kehotetaan kunnioittamaan isää ja äitiä. Viides käsky kieltää tappamisen ja kuudes aviorikoksen. Seitsemäs käsky kieltää varastamisen ja kahdeksas väärän todistuksen lausumisen lähimmäisestä. Yhdeksäs käsky kieltää toisen puolison himoitseminen ja kymmenes käsky menee vieläkin pidemmälle kieltäen himoitsemasta mitään toisen omaa.
Raamattu
Raamattu sisältää sekä Vanhan että Uuden testamentin. Vanhasta Testamentista löytyy esimerkiksi Mooseksen kirjat, Psalmien kirja sekä Jeremian kirja. Uudesta Testamentista löytyy esimerkiksi Matteuksen, Markuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumit.
Katekismus
Katekismus sisältää yhteenvedon katolisen uskonopetuksen ja moraaliopetuksen olennaisista sisällöistä. Katekismuksen päälähteitä ovat Raamattu, liturgia, kirkkoisät sekä kirkon opetusvirka.
Sakramentit
Sana sakramentti tarkoittaa sananmukaisesti pyhää asiaa ja salaisuutta. Sakramentit jakavat ja ilmoittavat jumalan armosta ja tuovat sen näkyville merkkiensä kautta.
Liturgia
Liturgia tarkoittaa jumalanpalvelusta, mikä on katolisen kirkon eräs tärkeimmistä toimituksista.
Rukoukset
Katolinen usko sisältää jokapäiväisiä rukouksia, hartauksia ja muita rukouksia. Eräs tärkeimmistä jokapäiväisistä rukouksistä on Isä meidän –rukous.
Lisätietoja
Älä epäröi ottaa yhteyttä joko meihin tai asuinpaikkakuntasi katolilaisen seurakunnan kirkkoherraan halutessasi lisätietoja katolisen uskon kulmakivistä! Kerromme sinulle mielellämme lisää! Tarvittaessa neuvomme sinulle sinua lähimmän katolisen seurakunnan yhteystiedot. Voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla toimistollemme arkisin kello 12-17 välisenä aikana numeroon +358 123432. Jos puhelinpalvelussamme on ruuhkaa, jätä viesti vastaajaan, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian! Voit laittaa meille myös sähköpostia osoitteella toimisto@cath.fi .
Osallistumme mielellämme myös esimerkiksi uskontokuntien välisiin keskustelutilaisuuksiin, joiden kautta pyritään rakentamaan siltoja erilaisten maailmankuvien välille. Erityisesti tässä maailmantilanteessa uusien siltojen rakentaminen on mielestämme erityisen tärkeää! Lisäksi meidän tulisi varoa polttamasta vanhoja siltoja takanamme! Jos suunnittelet tällaisen uskontokuntien välisen keskustelutilaisuuden järjestämistä, voit ottaa meihin yhteyttä soittamalla toimistollemme arkisin kello 12-17 välisenä aikana numeroon +358 123432. Jos puhelinpalvelussamme on ruuhkaa, jätä viesti vastaajaan, niin palaamme asiaan mahdollisimman pian! Voit laittaa meille myös sähköpostia osoitteella toimisto@cath.fi . Cath.fi:n tavoitteena on lisätä ymmärrystä katolista uskoa kohtaan, minkä vuoksi lähetämme mielellämme edustajan kertomaan katolisesta uskosta niin yksityishenkilöille kuin julkisiin tilaisuuksiinkin.